Nr total de articole: 988
 1. Admiterea la liceu se schimbă iarăși. Propunerea neașteptată a ministrului Educației Admiterea la liceu ar putea să fie din nou modificată. Noul ministru al Educației, Valentin Popa, a anunțat la o întalnire cu reprezentanții părinților că dorește ca media claselor 5-8, care acum contează în proportie de 20% la admitere, să fie calculată doar din tezele de la materiile de bază: română și matematică pentru clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, plus istorie sau geografie în clasa a VIII-a. Aceste teze ar urma sî devina testări naționale, notează Portalinvatamant.ro. In cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai parintilor, Valentin Popa a avansat ideea ca media claselor V-VIII, care conteaza in proportie de 20% la admitere, sa fie calculata doar din tezele de la materiile de baza. Care vor fi aceste materii de baza? Limba romana si matematica pentru clasele a V-a, a VI-a si a VII-a, plus istorie sau geografie in clasa a VIII-a. Foarte important este si faptul ca aceste teze vor deveni teze nationale, urmand sa sa se dea in acelasi timp, cu subiect unic.


  Link extern

 2. Liviu Pop vorbeşte despre susţinerea probelor orale la Bacalaureat: Aceste competenţe se susţin în timpul semestrului al II-lea Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Liviu Pop, a declarat luni, în legătură cu susţinerea probelor orale la Bacalaureat, că aceste competenţe se susţin în timpul semestrului al II-lea, iar probele scrise - după absolvirea liceului, chiar dacă în lege sunt "alineate care se contrazic". "Legea Educaţiei naţionale spune foarte clar competenţele în conformitate cu articolul 77 (alin.4). Se spune clar că aceste competenţe se susţin în timpul semestrului al II-lea. Celelalte probe scrise se susţin, tot conform articolului art.77 (alin.8) din Legea Educaţiei, după absolvirea clasei a XII-a sau a XIII-a, mă refer aici la cei din zona învăţământului seral. Fapt pentru care competenţele se organizează în semestrul al II-lea, chiar dacă, într-adevăr, şi aici putem discuta mult, sunt alineate în Legea Educaţiei naţionale care se contrazic. Mă refer la articolele 78-77, în care se specifică, pe de o parte, că bacalaureatul poate să-l dea numai absolventul de învăţământ liceal, dar, în acelaşi timp, ajunge la articolul care spune că aceste competenţe trebuie susţinute totuşi în semestrul al II-lea. Fapt pentru care în noua Lege a Educaţiei naţionale vom clarifica şi acest aspect care nu a fost încă clarificat", a precizat Pop, pentru Agerpres.


  Link extern

 3. Importanța școlii: Avantaje ale educației „Ca cineva care a petrecut mai mult de jumătate din viața ei ca student, pot garanta importanța școlii. În timp ce primii ani de școală sunt adesea întâmpinați cu plânsete și nemulțumiri, este datoria noastră civică ca părinți și ființe umane, să ne educăm copiii, să nu mai vorbim de noi înșine. Școala servește la o serie de scopuri, printre care cel de a construi încrederea prin predarea copiilor importanța lucrului în echipă și a colaborării cu ceilalți. Școala ajută tinerii să-și ghideze, totuși, stabilirea unei rutine zilnice, care este extrem de importantă pe măsură ce îi direcționăm spre locul de muncă și spre a deveni membri productivi ai societății. Elevilor li se oferă acces la idei noi, inclusiv știință și limbă, și li se oferă posibilitatea de a afla mai multe despre culturile mondiale, geografie și istoria personală”, spune cu ardoare o bloggeriță de peste hotare, Sarah N. Există multe tipuri de școli disponibile, de la cele private la cele publice sau la homeschooling. Academiile online și o serie de programe școlare publice și private oferă și învățarea bazată pe internet. Oricare ar fi alegerea, școlarizarea unei persoane este întotdeauna mai eficientă, cu o întărire pozitivă din partea părinților sau a tutorilor. Să aruncăm o privire la motivul pentru care școala este atât de importantă pentru copiii de toate vârstele (valabil și pentru adulți): …..


  Link extern

 4. Ce abilități ar trebui să își dezvolte tinerii ca să aibă un acces facil pe piața muncii Startul profesional reprezintă un moment important pentru orice tânăr, fiind asociat cu tendința către independența financiară, integrarea în domeniul de activitate pe care l-au studiat, un nivel de autonomie mai mare, lărgirea cercului social, construire de raporturi psiho-profesionale. Pentru ca accesul pe piața muncii să fie mai facil este important ca tinerii să își dezvolte o serie de abilități, cum sunt: Obiectivitatea, Capacitatea de a comunica asertiv, Capacitatea de asumare a responsabilității, Disponibilitatea de a învăța constant lucruri noi, etc.


  Link extern

 5. Ministerul Educaţiei organizează o consultare online în legătură cu proiectele de planuri-cadru pentru liceu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei organizează, în perioada 6 - 20 februarie 2018, o consultare prin intermediul unui chestionar online, parte a dezbaterii publice privind proiectele de plan-cadru pentru învăţământul liceal. Procesul de consultare vizează obţinerea unui feedback relevant din partea cadrelor didactice, inspectorilor şcolari şi a altor categorii de specialişti interesaţi. Pentru a colecta sugestiile, opiniile sau comentariile pe acest subiect, este recomandată parcurgerea, în prealabil, a celor 3 propuneri de plan-cadru supuse dezbaterii, precum şi a profilului de formare al absolventului de liceu. Suplimentar, pe lângă răspunsurile propriu-zise, pot fi făcute, dacă este cazul, observaţii şi propuneri în spaţiile special dedicate.


  Link extern

 6. Competenţe lingvistice 2018. Bacalaureatul începe luni: regulemant, subiecte, rezolvări şi rezultate Competenţe lingvistice 2018. BAC 2018. Elevii de clasa a XII-a vor suţine, în 2018, mai devreme probele de competenţe la Bacalaureat 2018. Astfel, prima probă va avea loc luni, 12 februarie 2018, fiind vorba de proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). După aceea, în martie 2018, urmează ca elevii să susţine simularea examenului de Bacalaureat 2018, iar în iunie, mai exact pe data de 25, vor începe probleme scrise la BAC 2018. Consultă în acest articol calendarul la BAC 2018 şi cel al simulărilor la Bacalaureat 2018! De asemenea, aici găseşti tot ce trebuie să ştii despre COMPETENŢE LINGVISTICE 2018 şi COMPETENŢE DIGITALE 2018! Competenţe lingvistice 2018. BAC 2018. Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 începe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 - 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).


  Link extern

 7. Meseriile care aduc MII DE EURO LUNAR celor care nu au nici bacalaureatul Deşi în România persistă destul de mult preconcepţia conform căreia "cine are carte, are parte", specialiştii HR demonstrează că, în majoritatea cazurilor, meseriile fără studii superioare se află în topul salariilor din România. Salarii de peste 1000 euro pe luna se gasesc in Romania, chiar daca studiile nu sunt necesare pentru meseriile prestate pentru aceste salarii. Spre exemplu, in urma unui curs de calificare si a unei etape de training specializat, puteti deveni fara exceptie controlor de trafic aerian. Pentru aceasta meserie nu va fi nevoie sa aveti bacalaureatul. Insa, totusi, liceul va trebui sa fie absolvit.


  Link extern

 8. Parlamentul a votat ca elevii sa primeasca fructe proaspete la scoala. Legea merge la Iohannis Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care prevede ca elevii vor beneficia de fruncte proaspete in scoli, actul normativ urmand sa mearga la presedintele Klaus Iohannis, spre promulgare. Camera a adoptat, astfel, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.13/2017 privind aprobarea participarii Romaniei la Programul pentru scoli al UE. Proiectul asigura aplicarea eficienta a masurilor coerente in ceea ce priveste acordarea de ajutoare din partea UE pentru furnizarea si distributia de fructe si legume proaspete, in special banane, de fructe si legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli.


  Link extern

 9. Liviu Pop: Depun un proiect de lege ca să eliminăm calificativele în învăţământul primar Fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop a declarat, luni, că vrea eliminarea calificativelor din învăţământul primar, evaluarea elevilor urmând să fie făcută după un model european. Întrebat ce părere are despre propunerea legislativă a deputatului PSD Cătălin Rădulescu de castrare chimică a pedofililor, Liviu Pop a spus că nu comentează pe acest subiect, dar că şi el are un proiect de lege prin care vrea eliminarea calificativelor din învăţământul primar.


  Link extern

 10. ANOSR: Studentii peste 26 de ani sunt la mana Senatului ca sa obtina gratuitate la tren Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cere Senatului sa adopte un amendament la Legea Educatiei, astfel incat si studentii care au peste 26 de ani sa aiba gratuitate la transportul cu trenul. "ANOSR a introdus un amendament la Legea educatiei nationale nr. 1/2011. Acesta a fost adoptat de catre Comisia pentru invatamant, Stiinta, Tineret si Sport a Senatului Romaniei, datorita sustinerii politice a tuturor partidelor (...) Totusi, aprobarea acestui amendament de catre plenul Senatului a fost amanata de nenumarate ori", sustine ANSOR intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com. In prezent, doar studentii care au varsta pana in 26 de ani beneficiaza de gratuitate la transportul feroviar.


  Link extern

 11. CALENDARUL simulării probelor scrise ale examenelor naţionale din anul şcolar 2017-2018 Ministerul Educaţiei a anunţat joi calendarul simulării probelor scrise ale examenelor naţionale din anul şcolar 2017-2018. Astfel, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a va avea loc în perioada 5-7 martie, iar simularea pentru Bacalaureat va avea loc în perioada 19-22 martie. La simulări sunt aşteptaţi să participe aproape 500.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a. Potrivit ministerului, pentru Evaluarea Naţională - clasa a VIII-a, simularea probei la limba română va fi în 5 martie, în 6 martie pentru matematică, iar în 7 martie pentru limba maternă. Rezultatele vor fi afişate în 16 martie. În ceea ce priveşte simularea examenului de Bacalaureat pentru clasele a XI-a şi a XII-a, proba la limba română va fi în 19 martie, în 20 martie proba la limba maternă şi în 21 martie - proba obligatorie a profilului. În 22 martie va avea loc proba la alegere şi va fi susţinută doar de elevii clasei a XII-a. Rezultatele vor fi afişate în 30 martie.


  Link extern

 12. National qualifications framework developments in European countries / Evoluția cadrului național al calificărilor în țările europene The sixth Cedefop national qualifications framework (NQF) monitoring report confirms that NQFs play a key role in the European qualifications framework (EQF) implementation and in improving transparency and comparability of qualifications nationally and internationally. The 39 countries monitored (28 EU Member States, Albania, Bosnia and Herzegovina, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Iceland, Liechtenstein, Kosovo, Montenegro, Norway, Serbia, Switzerland and Turkey) are developing and implementing 43 national qualifications frameworks. Most NQFs are comprehensive – covering all levels and types of formal education and training qualifications and promoting learning outcomes perspectives – and trigger reform. They have contributed to reinforced and more consistent use of learning outcomes in qualifications, made higher VET (EQF levels 5 to 8) more visible, and supported more systematic implementation of validation of non-formal and informal learning. However, their visibility and use by the labour market is still limited. Cel de-al șaselea raport de monitorizare privind cadrul național al calificărilor Cedefop (NQF) confirmă faptul că CNC-urile joacă un rol-cheie în implementarea cadrului european al calificărilor (CEC) și îmbunătățesc transparența și comparabilitatea calificărilor la nivel național și internațional. Cele 39 de țări monitorizate (28 de state membre ale UE, Albania, Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Liechtenstein, Kosovo, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveția și Turcia) dezvoltă 43 de cadre naționale de calificări. Cele mai multe NQF-uri sunt cuprinzătoare - acoperind toate nivelurile și tipurile de calificări educaționale și formale promovând perspectivele rezultatelor învățării - și declanșând reforme. Acestea au contribuit la o utilizare mai consistentă și mai consecventă a rezultatelor învățării în domeniul calificărilor, au făcut mai vizibil nivelul VET superior (nivelurile 5 - 8 din EQF) și au sprijinit implementarea mai sistematică a validării învățării non-formale și informale.


  Link extern

 13. Ce sporuri se acordă în învăţământ în 2018. Guvernul a luat azi decizia Sporul pentru condiții de muncă va fi cuprins între 5 şi 15% din salariul de bază. Acordarea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă se face cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, potrivit unui comunicat al Executivului. Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal didactic din învățământ, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora, a fost adoptat astăzi printr-o Hotărâre de Guvern. Cuantumul sporului pentru condiții de muncă se stabileşte prin aplicarea unei cote procentuale asupra salariului de bază, cu valori cuprinse între 5 și 15% din salariul de bază, în funcție de criteriile specifice pentru fiecare categorie în parte și corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste locuri de muncă, cu respectarea prevederilor Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.


  Link extern

 14. Studenţii fac APEL la Guvernul Dăncilă: Ce solicitări au transmis miniştrilor şi coaliţiei PSD-ALDE Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) reiterează solicitările adresate coaliţiei de guvernare şi Guvernului privind aplicarea măsurilor asumate în timpul campaniei electorale. "ANOSR reiterează solicitările adresate coaliţiei de guvernare şi Guvernului României cu privire la aplicarea măsurilor asumate în timpul campaniei electorale şi Programele de guvernare subsecvente adoptate în ultimul an. Indiferent de instabilitatea de la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale, de-a dreptul supărătoare (în ultimii 6 ani au fost 13 miniştri ai Educaţiei, trei doar în ultimul an), considerăm că aceste angajamente trebuie să fie duse la îndeplinire. Acum câteva zile am arătat că au fost implementate doar 17,25% dintre solicitările făcute de ANOSR în toamna anului 2016. Nu în ultimul rând, am luat act de priorităţile noului ministru al Educaţiei, care în parte coincid cu cele expuse în strategia ANOSR din ultimii ani. Insistăm asupra faptului că, în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului superior, există discrepanţe mari între asumări şi realizări", se arată într-un comunicat al ANOSR, citat de AGERPRES.


  Link extern

 15. Rata șomajului a scăzut la 4,6% în decembrie 2017 Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna decembrie a anului 2017 a fost de 435 mii persoane, în scădere atât față de luna precedentă (443 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (493 mii persoane). Astfel, rata şomajului în forma ajustată sezonier a ajuns la 4,6% în decembrie 2017, fiind mai mică cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna noiembrie a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi 3,6% în cazul celor de sex feminin).


  Link extern

     Toate articolele anterioare