Nr total de articole: 1158
 1. Oamenii în era roboților: Topul meseriilor inedite pe care le vom avea în viitor Este clar că roboții vor înlocui, în viitorul apropiat, o parte din munca pe care o prestează oamenii. Însă nu trebuie să ne îngrijorăm, căci există și reversul medaliei: expansiunea industriei IT, a digitalizarii și a dispozitivelor inteligente vor crea joburi noi. Ce-i drept, aceste meserii par a fi destul de ciudate la prima vedere, însă peste 10-15 ani, lumea nu va mai fi așa cum o știm acum. Grupul de consultanță de business Cognizant preconizează că până în 2032, 12% dintre joburile dîn SUA vor fi victimele automatizării. Pe de altă parte, însă, noile tehnologii vor duce la crearea a 21 de milioane de locuri de muncă şi vor exista domenii totul noi. Cei care vor ocupa astfel de posturi vor avea nevoie de imaginație, empatie, abilități tehnice specifice, bună organizare și un grad ridicat de adaptare la dezvoltările recente.


  Link extern

 2. Proiectul de metodologie privind evaluarea calității manualelor școlare, în dezbatere publică Proiectul de metodologie privind evaluarea calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației Naționale (MEN). Potrivit documentului, evaluarea calității științifice a conținutului fiecărui proiect de manual școlar este realizată de către trei experți cooptați — cadre didactice/specialiști externi: un cadru didactic din învățământul superior, un cadru didactic din învățământul preuniversitar și un specialist extern în domeniul pedagogie/ psihologie/ psihopedagogie. „Un proiect de manual școlar este considerat admis din punctul de vedere al criteriilor de evaluare a calității științifice atunci când întrunește minimum 85 de puncte din 100 de puncte posibile. Ofertanții nemulțumiți de rezultatul evaluării au dreptul de a depune contestație în termen de 48 de ore de la primirea comunicării. CNEE organizează, în termen de 15 zile lucrătoare, sesiune de reevaluare a proiectelor de manuale școlare pentru care ofertanții au depus contestație. Procesul de reevaluare a proiectelor de manuale școlare se organizează utilizând aceeași procedură ca în procesul de evaluare, cu mențiunea că sunt cooptați alți trei experți pentru evaluarea calității științifice. În cazul în care se constată, pentru același proiect de manual, diferențe mai mari de 10 puncte între punctajul final din sesiunea de evaluare și cel final din sesiunea de reevaluare, cele două comisii se convoacă la sediul CNEEpe baza criteriilor de evaluare a calității știi pentru mediere cu privire la punctajul acordat nțifice“, arată textul proiectului.


  Link extern

 3. Global inventory of regional and national qualifications frameworks 2017 / Inventarul global al cadrelor regionale și naționale ale calificărilor 2017 This two-volume publication gives an update on the national qualification frameworks around the world. It provides information on national and regional developments as well as selected themes. It is the result of collaborative work between Cedefop, ETF, UNESCO and the UNESCO Institute for Lifelong Learning. Această publicație în două volume oferă o actualizare a cadrelor naționale ale calificărilor din întreaga lume. Oferă informații despre evoluțiile naționale și regionale, precum și despre temele selectate. Este rezultatul unei colaborări între Cedefop, ETF (European Trening Foundation), UNESCO și UIL (UNESCO Institute for Lifelong Learning).pentru învățarea pe tot parcursul vieții.


  Link extern

 4. Manualele de clasa a V-a trebuie sa ajunga astazi in scoli. Editurile care nu fac livrarile, sanctionate Manualele pentru elevii de clasa a V-a ar urma sa ajunga in scoli luni, la mai bine de doua luni de la inceperea anului scolar. Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a sustinut ca editurile care nu fac livrarile la acest termen vor fi sanctionate cu 0,5 la suta din valoarea contractului pentru fiecare zi de intarziere. Termenul de livrare a manualelor scolare pentru clasa a V-a este luni, 17 noiembrie. Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat, sambata, ca manualele de clasa a V-a vor ajunge in unitatile de invatamant luni dimineata si ca toate inspectoratele scolare din tara se ocupa de acest lucru. "Toate inspectoratele lucreaza alaturi de colegii nostri directori in asa fel incat luni sa avem toate manualele la care s-au castigat licitatiile. Luni la ora 12.00 vom avea situatia clara la nivel national, iar acele edituri, daca vor fi, eu sper sa nu fie, care nu au livrat manualele vor fi sanctionate in conformitate cu contractul, adica 0,5 la suta pe zi de intarziere, din valoarea contractului", a afirmat ministrul Educatiei, Liviu Pop. El a mai spus ca nu s-a razgadit in privinta introducerii manualului unic: "Nu o sa ma razgandesc niciodata cu lucrurile bune pe care le-am pus in programul de guvernare", a spus Pop.


  Link extern

 5. Toate scolile doctorale din Romania vor fi evaluate de experti alesi de Banca Mondiala Toate cele 210 scoli doctorale din Romania vor fi evaluate de catre experti romani si straini selectati de catre o structura a Bancii Mondiale care se ocupa de invatamantul superior, verificarile vizand atat calitatea conducatorilor de doctorat, cat si respectarea regulilor de etica, inclusiv cazurile de plagiat. Anuntul a fost facut duminica de presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), Sorin Cimpeanu. El a estimat ca evaluarea fiecarei scoli doctorale va costa intre 10.000 si 15.000 de euro. El a spus ca Guvernul a emis ordonanta de urgenta 96, care vizeaza evaluarea domeniilor de doctorat, dar ca exista o confuzie in textul Executivului care va fi clarificata la dezbaterea din Senat.


  Link extern

 6. Ministerul Educației a făcut anunțul: Facultăţile cu acest profil vor primi mai multe locuri bugeta O statistică alarmantă a fost făcută publică de către ministrul Educației, Liviu Pop, sâmbătă, la Iași. Potrivit ministrului, în ultimii 10 ani au finalizat liceul 1,9 milioane de copii și aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. "În ultimii 10 ani, au finalizat liceul 1,9 milioane de copii și aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. Dintre aceștia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică. Atunci, întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine așa cum e bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiți? Noi oricum în momentul de față suntem în lucru cu planurile-cadru pentru învățământul liceal", le-a spus jurnaliștilor ministrul. Pop a precizat că din 15 decembrie aceste planuri urmează să fie puse în dezbatere publică, după care vor fi rescrise programele școlare pentru anul viitor pentru învățământul liceal.


  Link extern

 7. Statistică ŞOCANTĂ: Aproape JUMĂTATE dintre elevii care au dat Bacalaureatul în ultimii 10 ani au PICAT examenul O statistică alarmantă a fost făcută publică de către ministrul Educației, Liviu Pop, sâmbătă, la Iași. Potrivit ministrului, în ultimii 10 ani au finalizat liceul 1,9 milioane de copii și aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. "În ultimii 10 ani, au finalizat liceul 1,9 milioane de copii și aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. Dintre aceștia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică. Atunci, întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine așa cum e bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiți? Noi oricum în momentul de față suntem în lucru cu planurile-cadru pentru învățământul liceal", le-a spus jurnaliștilor ministrul. Pop a precizat că din 15 decembrie aceste planuri urmează să fie puse în dezbatere publică, după care vor fi rescrise programele școlare pentru anul viitor pentru învățământul liceal.


  Link extern

 8. Pop susţine că în 2018 educaţia va avea cel mai mare buget din ultimii 10 ani, dar nu poate spune cât va fi creşterea Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a susţinut, duminică, la Iaşi că învăţământul va avea în 2018 cel mai mare buget din ultimii zece ani, care să asigure inclusiv majorările salariale promise, dar el nu a putut preciza cât înseamnă această creştere a bugetului, motivând că depinde şi de proiectele europene depuse de minister. Liviu Pop a spus, într-o conferinţă de presă, la finalul Consiliului Naţionale a Rectorilor de la Iaşi, că bugetul pentru educaţie în 2018 va fi cel mai mare din ultimii 10 ani şi că vor fi asigurate toate creşterile salariale promise. "Vom avea un buget maximal, va fi cel mai mare buget din ultimii 10 ani. Cred că e important pe zona universitară să eficientizăm costurile şi să asigurăm creşterile salariale. Aşa cum ştiţi, la rectificare am alocat pentru o parte din sentinţele judecătoreşti, tot ce a însemnat creştere salarială am acoperit. Rămâne să vedem anul viitor un buget mult mai consistent şi mai eficient folosit. Nu pot spune cu cât va fi mai mare bugetul pentru că depinde foarte mult şi de proiectele europene pe care ministerul le-a depus. Urmează să se semneze contractele de finanţare. Mai avem şi proiectele mari, biblioteca şcolară virtuală, catalogul elecronic cu evidenţa elevilor, internet în toate unităţile şcolare, proiecte care înseamnă încă 100 milioane de euro”, a susţinut ministrul Liviu Pop.


  Link extern

 9. Consultare publciă a proiectului privind evaluarea calității proiectelor de manuale școlare pentru învăţământul preuniversitar Ministerul Educației Naționale (MEN) a pus în dezbatere publică proiectul de metodologie privind evaluarea calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar. Potrivit proiectului, evaluarea calității științifice a conținutului fiecărui proiect de manual școlar este realizată de către trei experți cooptați — cadre didactice/specialiști externi: un cadru didactic din învățământul superior, un cadru didactic din învățământul preuniversitar și un specialist extern în domeniul pedagogie/ psihologie/ psihopedagogie. Un proiect de manual școlar este considerat admis din punctul de vedere al criteriilor de evaluare a calității științifice atunci când întrunește minimum 85 de puncte din 100 de puncte posibile. Ofertanții nemulțumiți de rezultatul evaluării au dreptul de a depune contestație în termen de 48 de ore de la primirea comunicării. CNEE organizează, în termen de 15 zile lucrătoare, sesiune de reevaluare a proiectelor de manuale școlare pentru care ofertanții au depus contestație.


  Link extern

 10. Grădiniţa ar putea deveni obligatorie Parlamentarii vor să-i oblige pe părinţi să-şi înscrie copiii la grădiniţă. Argumentul aleşilor este că la şcoală se văd decalaje mari între copiii ţinuţi acasă şi cei care au fost la grădiniţă. Mulţi părinţi sunt de acord, cu un amendament: statul ar trebui mai să construiască nişte creşe şi grădiniţe. În acest moment fiecare părinte are libertatea de a alege ce face cu propriul copil. Fie îl înscrie la grădiniţă, fie îl ţine acasă, în grija bunicilor sau a bonelor. Iniţiatorii legii susţin că, atunci când ajung la şcoală, există decalaje majore între copiii crescuţi acasă şi cei înscrişi la grădiniţă. Aşa că, grupa mijlocie şi cea mare ar trebui să devină obligatorii. Marius Bota, deputat PSD: Copiii nu au acelaşi nivel de pregătire şi unii dintre ei au lacune pe care le recuperează foarte greu iar din acest motiv se inhibă de multe ori şi rămân în urmă şi în următoarele clase primare, cu pregătirea şcolară.


  Link extern

 11. Subventii pentru profesori: 600 de lei daca participa la cursurile de formare CRED Profesorii care vor urma cursurile de formare din proiectul "Curriculum relevant, educatie deschisa pentru toti" (CRED) vor primi o subventie de 600 de lei pentru transport si mancare, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas. Cursurile de formare vor fi gratuite, iar noutatea este ca profesorii vor primi bani pentru transport si mancare. "La nivelul finantatorului am convenit (...) sa acordam aceasta subventie de 600 de lei pentru fiecare cadru didactic implicat in proiect. In acest fel, pe langa faptul ca profesorii nu vor plati pentru formare, o noutate pentru sistemul educational in ultimii ani, vor avea si o subventie pentru a plati toate costurile pe care le au pentru deplasare, respectiv pentru alimentatie", a declarat Gabriel Ispas, cu ocazia lansarii proiectului, marti, la Palatul Parlamentului. El a precizat ca activitatile cele mai importante vor fi cele care vizeaza formarea a 55.000 de cadre didactice la nivel national, 2.750 de cursuri si peste 330.000 de ore de formare.


  Link extern

 12. Propunere soc in Parlament: invatamant obligatoriu de 15 clase Parlamentarii vor ca invatamantul din Romania sa aiba 15 clase obligatorii. "Invatamantul general obligatoriu va fi de 15 clase si cuprinde ultimii 2 ani ai invatamantului primar, invatamantului gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul prescolar si invatamantul liceal devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020", se arata intr-un proiect legislativ inregistrat la Camera Deputatilor. 26 de senatori si deputati PSD si UDMR au depus in Camera Deputatilor un proiect de lege care prevede extinderea invatamantului obligatoriu la 15 clase. Ce vor sa schimbe parlamentarii cu acest proiect de lege? In primul rand, includerea ultimilor doi ani de gradinita ca obligatorii. Apoi, invatamantul liceal ar urma si el sa devina obligatoriu in totalitate, pana in anul 2020.


  Link extern

 13. A ajuns o rusine sa inveti o meserie? Ce avantaje ofera invatamantul dual Ati auzit des ca un electrician sau un mecanic bun castiga mai bine decat multi angajati care au terminat o facultate? Atunci de ce tinerii se feresc sa invete o meserie? Poate nu stiu ca din momentul in care termina clasa a VIII-a pot face acest lucru. Mai mult, in cei trei ani de scoala sunt platiti si au un loc de munca asigurat. "Forma de invatamant dual fara agent economic nu exista. Agentii economici se duc spre scoli (..) si propun (sa faca) o clasa pe un anumit specific, cum ar fi agent de vanzari la "Kiritescu", sudura, in Cluj, sau la "Harnaj", tot in Bucuresti, mecanici agricoli", arata Cristina Gheorghe, consultant pentru invatamantul dual, conform digi24.ro. In anul 2009 scolile profesionale din Romania au fost desfiintate. In 2015, dupa ce s-au vazut efectele, Ministerul Educatiei s-a hotarat sa investeasca in acest tip de invatamant. Astfel, in cazul educatiei duale, fiecare elev primeste o bursa in valoare de 400 de lei: 200 de la Ministerul Educatiei si 200 de la viitorii angajatori. Invatamantul dual poate fi o alternativa buna, in conditiile in care, in Romania, o jumatate de milion de liceeni nu reusesc sa ia BAC-ul. Ministerul Educatiei ar vrea sa transforme tot invatamantul profesional dupa modelul parteneriatului cu firmele.


  Link extern

 14. Liviu Pop: Cred că este necesară o nouă sesiune de Bacalaureat Ministrul Educaţiei, Liviu Pop a afirmat că există o discuţie privind introducerea unei noi sesiuni de Bacalaureat care ar trebui organizată „undeva în decembrie, poate februarie“. El spune că „deocamdată este o chestiune de discuţii“ şi că nu se va schimba nimic pentru cei care urmează să dea bacalaureatul anul viitor. „Este o discuţie de a introduce o nouă sesiune de Bacalaureat şi eu cred că este necesară. Cât de utilă este sesiunea din august, deja ştim. Am văzut în ultimii zece ani de zile câţi absolvenţi s-au prezentat în august şi câţi au luat examenul de bacalaureat. Şi anul acesta am avut un număr mare de persoane care s-au înscris şi totuşi prezenţa a fost foarte, foarte mică. Din punctul meu de vedere, cred că un examen de Bacalaureat, o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanţa de iarnă“, a spus Pop, opinând că legea permite organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat.


  Link extern

 15. Educaţia sexuală în şcoală, tratată ca Religia: doar cu acordul părinţilor Legea prin care este interzisă educaţia sexuală în şcoli fără acordul părinţilor, sub sancţiunea închisorii, adoptată tacit de senatori, este analizată acum de deputaţi. Specialiştii spun că educaţia sexuală le oferă copiilor şi adolescenţilor răspunsuri la întrebările şi curiozităţile lor legate de viaţa sexuală. Proiect de lege controversat, dezbătut la Camera Deputaţilor. Parlamentarii urmează să analizeze un proiect, iniţiat de fostul deputat PSD Ninel Peia, care prevede că orele de Educaţie sexuală în şcoli – material care i-ar învăţa pe copii să se ferească de boli cu transmitere sexuală sau de sarcini - nu se vor putea susţine fără ca părinţii sau tutorii elevilor să îşi dea acordul. În decembrie 2016, proiectul de lege a fost adoptat tacit de către Senat. Acum, Camera Deputaţilor l-a pus pe ordinea de zi, urmând ca după dezbateri parlamentarii să dea votul final. Concret, documentul prevede sancţionarea profesorilor şi a şcolilor care predau Educaţie sexuală, în absenţa unui acord scris al părinţilor. Cei care vor face asta ar putea risca amenzi sau chiar închisoare de până la 2 ani, conform actului normativ intitulat „Legea pentru inocenţa copilăriei“. Proiectul, extrem de sumar, are doar câteva prevederi: „Se interzice predarea către elevii din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial a unor informaţii sau cursuri cu privire la educaţia sexuală, fără acordul părinţilor sau tutorilor. Încălcarea acestor prevederi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă“.


  Link extern

     Toate articolele anterioare